ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ

ΧΩΡΟΙ


ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αίθουσα εκδηλώσεων με μικροφωνική εγκατάσταση, εξέδρα, αυλαία, βοηθητικούς χώρους εκατέρωθεν της σκηνής κλπ. Η χωρητικότητα της αίθουσας είναι περίπου 200 ατόμων.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα σχολεία του Πενταλόφου είναι ένα διθέσιο Δημοτικό (10 μαθητές) και ένα Γυμνάσιο το οποίο φιλοξενεί και τάξεις Λυκείου. Συνολικά φοιτούν στον Πεντάλοφο περίπου 38 μαθητές, στους οποίους όμως συμπεριλαμβάνονται και μαθητές από την Αλβανία οι οποίοι διαμένουν στην μαθητική εστία.

ΚΑΡΟΥΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Η μαθητική εστία Πενταλόφου φιλοξενεί Έλληνες και Αλβανούς μαθητές και χρηματοδοτείται από το Καρούτειο ίδρυμα, το οποίο διαχειρίζεται η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Οι φιλοξενούμενοι από τη γείτονα Αλβανία διαμένουν στη μαθητική εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας δωρεάν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Ο Δήμος Βοΐου στον οποίο ανήκει ο Πεντάλοφος είναι δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Τσοτυλίου, Νεάπολης, Ασκίου και Σιάτιστας καθώς και της κοινότητας Πενταλόφου. Η έδρα του δήμου βρίσκεται στην Σιάτιστα ενώ η Νεάπολη θεωρείται η Ιστορική έδρα. Συγκεκριμένα η κοινότητα απέχει 65 χλμ. από την Σιάτιστα και 88χλμ. από την πόλη της Κοζάνης. Το Δημοτικό Διαμέρισμα του Πενταλόφου αποτελείται από τους οικισμούς: Πεντάλοφος, Βυθός, Δίλοφος, Αγία Σωτήρα.

Ο Πεντάλοφος βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία αναφοράς του Δήμου. Ωστόσο είναι ένα μεγάλης γεωγραφικής έκτασης χωριό, με εξαιρετική θέα, δομημένο αμφιθεατρικά, με υψόμετρο τα 1.060 μέτρα. Αποτελεί χαρακτηρισμένο Παραδοσιακό Οικισμό και διαθέτει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με αρκετά πετρόκτιστα κτίρια. Χτισμένος δίπλα στο καστανόδασος, στις πλαγιές του όρους Βόιο, χωρίζεται σε δύο κύριες συνοικίες (Άνω και Κάτω), ενώ ακριβώς στο κέντρο βρίσκεται η πλατεία με τα καταστήματα, τις σχολικές εγκαταστάσεις (το χωριό διαθέτει μαθητική εστία), την αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και τα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου. Σήμερα 300 περίπου άνθρωποι μένουν στον Πεντάλοφο καθ' όλη την διάρκεια του έτους, αν και το καλοκαίρι – κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο – ο αριθμός αυξάνεται αρκετά.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΩ

Με ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η πιο σύντομη διαδρομή από Αθήνα είναι μέσω Λαμίας-Τρικάλων-Γρεβενών κι από εκεί μέσω Εγνατίας για Κοζάνη. Τέλος, από εκεί παίρνετε τον παλιό δρόμο για Γιάννενα που παρεμπιπτόντως είναι μια εξαιρετική διαδρομή πάνω από ποτάμια και μέσα από δάση.

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Η πιο σύντομη διαδρομή από Αθήνα είναι μέσω Λαμίας-Τρικάλων-Γρεβενών κι από εκεί μέσω Εγνατίας για Κοζάνη.
Digital Skills Greece
Digital Skills and Job Coalition